marți, 25 august 2009

Directorul Direcţiei Economice din Ministerul Tineretului, unul dintre cei şase audiaţi la DNA

Directorul Direcţiei Economice din Ministerul Tineretului, Paul Diaconu, este unul dintre cei şase învinuiţi şi martori audiaţi la DNA în dosarul "2 Mai", conform unor surse judiciare.

Totodată, şi şefa de cabinet a fostului ministru Monica Iacob Ridzi, Ileana Cazan, a fost audiată, luni, împreună cu persoana care s-a ocupat de caietele de sarcini pentru licitaţie, Lelia Preoteasa.

Avocatul Monicăi Iacob Ridzi, Alexandru Chiciu, a susţinut, la ieşirea din DNA, că semnătura acesteia nu apare pe niciun ordin de plată din dosarul "2 Mai".

Reamintim că fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, s-a prezentat, vineri, la DNA, unde a stat aproximativ o oră, declarând, la ieşire, că procurorii i-au prezentat învinuirile în dosarul "Ziua Tineretului" şi că a cerut un termen pentru a-şi pregăti apărarea.

Ridzi a spus că procurorii nu au probe noi şi că se va prezenta la DNA ori de câte ori va fi chemată.

Tot vineri, procurorii DNA i-au prezentat învinuirile unui alt funcţionar din MTS.
Solicitarea de începere a urmăririi penale împotriva fostului ministru Monica Iacob Ridzi a fost adoptată pe 27 iulie de plenul Camerei Deputaţilor.

În scrisoarea trimisă preşedintelui Camerei Deputaţilor, procurorul general Codruţa Kovesi a cerut începerea urmăririi penale şi pentru faptul că fostul ministru al Tineretului şi Sportului ar fi instigat la distrugerea unor informaţii compromiţătoare pentru angajaţi din MTS.

Procurorul general al României a cerut Camerei Deputaţilor să permită începerea urmăririi penale împotriva fostului ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, instigare la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate şi instigare la infracţiunea de ştergere de date informatice fără drept.

Prima infracţiune se referă la modul în care au fost încheiate şi derulate contractele încheiate de MTS pentru organizarea "Zilei Tineretului". "Doamna Iacob-Ridzi Monica Maria, în calitate de ministru al Tineretului şi Sportului, împreună cu alţi funcţionari din cadrul MTS au prejudiciat bugetul ministerului prin încheierea a trei contracte de servicii fără ca, în prealabil, să fie organizată şi derulată vreo procedură de atribuire potrivit OUG 34 din 2006, prin organizarea defectuoasă a recepţiei serviciilor ce formau obiectul contractelor, cu consecinţa efectuării unor plăţi duble pentru o parte din prestaţii, supraevaluarea altora ori efectuarea plăţilor pentru servicii neefectuate şi prin alocarea de sume din bugetul MTS", se arată în scrisoarea adresată de Kovesi Robertei Anastase.

A doua faptă de care este acuzată Iacob-Ridzi este că a încercat să acopere indiciile compromiţătoare referitoare la cele trei contracte. "Există indicii că, pentru ascunderea încălcării dispoziţiilor legale în materia achiziţiilor publice au fost întocmite, ulterior încheierii celor trei contracte, înscrisuri care atestă în mod nereal derularea procedurii de achiziţie", se arată în scrisoare.

Mai mult, fostul ministru riscă să fie chemat în instanţă pentru faptul că ar fi încercat să ascundă procurorilor informaţii relevante în acest caz. "La cererea doamnei Iacob-Ridzi Monica Maria, directorul Mărcuţă Marius-Mihail a solicitat administratorului reţelei informatice Meşină Dan-Paul să şteargă date informatice pentru a nu fi descoperite de către DNA. În acest scop acesta a accesat fără drept sistemele informatice ale Ministerului Tineretului şi Sportului şi a şters înregistrările care probau data creării documentelor de atribuire false, conţinutul lor şi identitatea angajaţilor MTS care au contribuit la confecţionarea lor", susţine Kovesi în scrisoarea prin care a cerut Camerei să aprobe începerea urmăririi penale împotriva Monicăi Iacob-Ridzi.

Niciun comentariu: