marți, 25 august 2009

ITM Iaşi a demarat verificările în cazul firmei care deţine microbuzul implicat în accident

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi, Iulian Tărăboanţă, a declarat, luni, că au fost demarate verificările în cazul firmei Valcris Trans SRL, sub aspectul relaţiilor de muncă şi al securităţii în muncă, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit ITM Iaşi, unul din administratorii firmei, Ionel Dumitriu, s-a prezentat, luni, la sediul instituţiei pentru a declara accidentul de muncă. Cu această ocazie, susţine Tărăboanţă, Dumitriu i-a comunicat verbal că a împrumutat microbuzul implicat în accidentul din Scânteia lui Petru Apostu, şoferul care conducea mijlocul de transport
în ziua incidentului.

Cu toate acestea, un inspector al ITM Iaşi a declarat presei că verificările preliminare arată că Petru Apostu efectua curse cu microbuzul firmei de cel puţin şapte luni.

"Ionel Dumitriu s-a prezentat la noi pentru a declara accidentul de muncă. El mi-a comunicat verbal că a împrumutat şoferului, în ziua accidentului, acel microbuz, pentru o cursă personală, fără a face alte comentarii. Deocamdată, nu a dat o declaraţie oficială", a declarat, corespondentului NewsIn, directorul coordonator ITM Iaşi, Iulian Tărăboanţă.

Acesta a adăugat că inspectorii verifică firma
Valcris Trans SRL atât din punct de vedere al relaţiilor de muncă cât şi al securităţii în muncă.

"În primul caz, dacă vor fi găsite nereguli, firma riscă o amendă cuprinsă între 1.500 şi 2.000 lei, în timp ce în al doilea caz sancţiunea poate ajunge la 9.000 lei", a completat Iulian Tărăboanţă.

Tărăboanţă a adăugat că verificările suplimentare efectuate luni dimineaţă au confirmat că Petru Apostu nu are cu contract de muncă la firma Valcris Trans SRL.

Ionel Dumitriu a fost audiat luni şi de procurorii de la Parchetul
de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. La ieşire, Dumitriu a refuzat să facă declaraţii presei şi a precizat că va avea o poziţie oficială după ce se va consulta cu avocatul
.

Procurorii ieşeni continuă ancheta în cazul accidentului de la Scânteia pentru a identifica posibile alte persoane responsabile pentru incident, după ce şoferul microbuzului a decedat, luni, în urma unui accident cardio-respirator.

"Facem audieri pe parcusul zilei de astăzi (luni, n.r.). În cazul şoferului, evident, ancheta s-a încheiat, însă continuăm cercetările pentru a vedea dacă sunt şi alte persoane care sunt răspunzătoare pentru acest accident", a declarat, contactat telefonic, procurorul Mihai Covalciuc, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Procurorii ieşeni îl cercetau pe şoferul microbuzului, Petru Apostu, de 26 ani, pentru ucidere din culpă şi producerea unei catastrofe feroviare. Anchetatorii au concluzionat că şoferul nu a respectat semnalele vizuale şi acustice de la trecerea peste calea ferată.

Bilanţul victimelor accidentului din Scânteia este de 14 persoane decedate, după ce medicii au declarat decesul şoferului care a suferit un stop cardio-respirator. Alte două persoane rănite în accident, Ilie Meşteru, de 34 ani, şi Viorel Chelaru, de 37 ani, se află în continuare internaţi la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. În timp ce Meşteru este în comă de gradul II, starea lui Chelaru este în curs de ameliorare.

Zeci de ieşeni s-au prezentat, luni, la Centrul de Transfuzii pentru a dona sânge pentru supravieţuitorii accidentului, în urma apelului făcut de medici pentru refacerea stocurilor.

Două din victimele accidentului au fost înmormântate duminică, iar pe parcursul zilei de luni sunt înmormântate alte zece persoane.

Trenul privat Iaşi - Braşov a lovit în plin, vineri, un microbuz, care aparţine firmei ieşene Valcris Trans SRL, ce se deplasa pe ruta Bodeşti (comuna Scânteia) – Iaşi.

Trenul implicat în accident este de tip automotor cu două vagoane şi aparţine firmei Regiotrans SRL, din Braşov, care execută curse zilnice pe ruta Iaşi - Braşov şi retur, începând de la data de 1 mai 2009. Trenul urma să ajungă în gara municipiului Iaşi la ora 14.40, accidentul desfăşurându-se în apropierea gării din Scânteia la ora 14.10. Nicio persoană din tren nu a fost rănită.

Niciun comentariu: