marți, 25 august 2009

Politistii ies astazi in strada pentru o saptamana

Mii de politisti vor protesta, pe perioada intregii acestei saptamani în toata tara, între orele 10.00-12.00, din cauza lipsei banilor în sistem. Oamenii de ordine care lucreaza in Capitala urmeaza sa se adune pentru a-si exprima nemultumirile in fata Palatului Cotroceni, Guvernului, a Ministerului de Finante si a celui de Interne, in timp ce în judete se vor strange la prefecturi si IJP-uri.

Presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), Marin Gruia, sustine ca timp de 5 zile, între 17 si 21 august, manifestantii vor picheta, între orele 10.00-12.00, în timpul lor liber, principalele institutii si sedii ale MAI din intreaga tara. Astfel, astazi, între 250 si 300 de politisti vor protesta în zona Palatului Cotroceni, la Ministerul Finantelor vor fi 200 de oameni, iar la Ministerul Administratiei si Internelor, alti 150.
Potrivit liderului sindical, în fiecare judet vor protesta între 100 si 150 de politisti. Cei mai multi politisti, în jur de 500, vor protesta la sediul Guvernului, in cursul zilei de marti, pentru ca luni, la Muzeul Antipa, în zona unde sindicalistii au primit aprobare, va avea loc o alta manifestare, a precizat Gruia. Liderul SNPPC a declarat ca politistii asteapta un raspuns clar de la guvernanti referitor la situatia financiara si la drepturile banesti, precum si în legatura cu cele 10 zile de concediu fara plata anuntate pentru bugetari. „Am ajuns în situatia în care ne platim si combustibilul pentru interventii si facem dosare cu bani de acasa.

Statul, in boxa acuzatilor
Daca ne trimit în concediu fara plata, va fi dezastru, în conditiile în care suntem deja în lipsa de oameni“, a spus Gruia. Liderul sindical este nemultumit ca nu mai exista bani pentru plata compensatiilor de chirie, pentru prime de vacanta si pentru alte drepturi banesti prevazute de lege. Daca protestele nu vor avea efecte la nivelul guvernantilor, liderii sidicali sustin ca vor da în judecata Ministerul de Interne pentru neplata drepturilor politistilor. Presedintele SNPPC, comisarul Marin Gruia, a explicat, si saptamana trecuta, ca revendicarile anuntate înca de acum aproape doua luni nu si-au gasit rezolvarea si ca sistemul de siguranta publica nu mai poate sa functioneze în felul acesta. „De la prima negociere care s-a facut pentru legea unica de salarizare, în care coeficientul de ierarhizate pentru politisti era cuprinsa între 4,20 si 5,60, s-a ajuns, astazi, la un indice cuprins între 1,75 si 2,10. Daca Guvernul a hotarît diminuarea acestui coeficient cu 65 la suta, asa cum avem informatii, s-o faca pentru toata lumea, începand cu presedintele, nu doar pentru anumite categorii“, sublinia Gruia. Totodata si Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor ProLex, care are în jur de 15 mii de membri, a început inca din 10 august protestele.

Niciun comentariu: