marți, 11 august 2009

Europarlamentarii vor câştiga, în curând, 7 000 de euro pe lună

n acest moment, un europarlamentar are salariul cât un coleg din Parlamentul României. După alegerile din iunie însă, vor câştiga peste 7000 de euro pe lună. Iată un motiv serios pentru candidaţii la alegerile din 7 iunie să-şi dorească un fotoliu confortabil în Parlamentul de la Bruxelles.

Un europarlamentar primeşte peste 16.000 de euro pe lună ca să-şi plătească angajaţii. Unii dintre ei au chiar şi 20 de angajaţi în birourile parlamentare. Alţi 4000 de euro îi are pentru diverse cheltuieli şi pentru deplasări. Iar diurna pentru participarea la şedinţele de plen şi la lucrările comisiilor este de 289 de euro.

Cât despre salariu, eurodeputaţii câştigă acum cât colegii din parlamentul autohton. Situaţia se va schimba însă.

"După alegerile din 2009 vor avea salarii egale şi vor fi în jur de 7.000 de euro impozabili", a spus Mariana Cosac, administrator Unitatea Vizite şi Seminarii Parlamentul European.

Iată şi cheltuielile. Cel puţin o masă pe zi este asigurată la locul de muncă. În schimb, dacă mănâncă la restaurant, eurodeputaţii plătesc peste 20 de euro pentru o singură porţie. Iar hrana nu este cea mai mare provocare financiară.

Cazarea poate fi o reală problemă în Bruxelles. Un apartament
cu două camere într-o zonă îndepărtată costă 500 de euro. Unul de lux, în centru, câteva mii de euro. La care se adaugă şi întreţinerea - peste 200 de euro în fiecare lună.

Dacă aleg însă confortul unui hotel, trebuie să plătească în consecinţă. Cu toate reducerile de care beneficiază, o cameră la un hotel de 3 stele costă 100 de euro pe noapte.

Tragem linie şi rezultă că numai din diurnă un europarlamentar poate câştiga peste 1 400 de euro pe săptămână, adică 5 600 de euro pe lună. Plus
salariul de aproape 7000 de euro. Rezultă aproape aproape 13.000 de euro câştig total în fiecare lună.

Niciun comentariu: