marți, 25 august 2009

Inchisoarea Guantanamo se muta in Europa

Tot mai multe state europene si-au aratat disponibilitatea de a primi detinuti de la controversata inchisoare americana

Decizia de a inchide inchisoarea din baza americana de la Guantanamo din Cuba a pus administratia Obama intr-o pozitie dificila vizavi de viitorul detinutilor suspectati de legaturi sau acte teroriste, atat in plan intern cat si in cel international. In interiorul Statelor Unite ale Americii problema principala se invarte in jurul modalitatii in care detinutii vor fi judecati, fie de instante civile, fie in continuare de unele exceptionale de tip militar. Si in privinta acestor proceduri, atat societatea civila, cat si clasa politica americana par divizate in opinii.
Pe de alta parte, pentru unii europeni, inclusiv oficiali ai diverselor agentii anti-tero, aceasta miscare a Washington-ului se pliaza perfect ideii de obtinere a unor informatii despre modul de operare al diverselor retele teroriste la nivel mondial pentru o mai buna combatere a acestora. Totodata, europenii se vor confrunta cu intrebari spinoase: Care dintre detinuti vor merge in statele europene? Ar trebui unii dintre acestia acuzati si apoi inchisi, daca acest lucru mai este posibil? Cine le plateste asigurarea medicala, chiria si operatiunile de supraveghere? Sau mai mult, cine va fi gasit vinovat daca se va intampla ceva rau. Comunitatea europeana se confrunta la randul sau cu probleme legate pe de o parte de convingerea ca existenta Guantanamo a provocat accelerarea procesului de radicalizare in tarile de provenienta a celor inchisi, dar in acelasi timp informatiile obtinute de la Guantanamo au condus la destructurarea mai multor retele teroriste si au prevenit sau semnalat noi amenintari de acest tip.
Proceduri greoaie
In ciuda faptului ca multe state europene raman inca reticente la ideea acceptarii unor prizonieri de la Guantanamo, o buna parte dintre acestea precum Belgia, Finlanda, Ungaria, Italia, Portugalia, Irlanda, Spania, sau chiar Elvetia au primit sau si-au exprimat dis­ponibilitatea de a-i primi pe cei aproximativ 50 de detinuti care urmeaza sa fie transferati cu destinatia Europa. Mai mult, Elvetia a pus bazele unei institutii cu sedii la Londra si Geneva care se ocupa de ingrijirea medicala si psihologica a mai bine de 500 de fosti detinuti eliberati deja de la Guantanamo care incearca sa-si refaca viata in tari europene. Primul detinut eliberat de la Guantanamo a fost algerianul Lakhdar Boumediene care a fost transferat in Franta la mijlocul lunii mai. "Dorim ca Lakhdar Boumediene - de acum liber - sa-si poata regasi o viata normala. Guvernul (francez - n.red.) i-a prevazut o supraveghere medicala daca starea sanatatii sale o va cere", a declarat Eric Chevallier, purtator de cuvant al Ministerului francez al Afacerilor Externe. Cel de al doilea stat care a acceptat prizonieri de la Guantanmo a fost Irlanda care a anuntat ca va primi in urmatoarele doua luni doi detinuti. Spania ia in considerare primirea de noi detinuti de la Guantanamo, dupa ce a refuzat unele dintre primele propuneri americane, persoanele respective fiind considerate prea periculoase.

Niciun comentariu: