marți, 11 august 2009

Sogor Csaba: Secuii vad in romani oameni in uniforma

uroparlamentarul UDMR Sogor Csaba a declarat, joi seara, la Roteni, in judetul Mures, ca secuii vad in romani oameni in uniforma si ca relatia dintre romani si maghiari nu este o relatie normala, relateaza NewsIn.
"Domnul presedinte s-a plans ca in Secuime copiii nu prea vorbesc limba romana. I-am si zis atunci la Congresul UDMR, eu vad si altceva. Bineinteles ca nu este normal, dar nu e vina noastra ca copiii nu au invatat limba romana, dar curricula e foarte proasta - si asta o zic si vecinii mei romani suta la suta. Al treilea copil al meu mi-a spus: <>. Deci nu este o relatie normala, secuii vad in romani oameni in uniforma. Nu exista relatie normala - Armata, Politia, Securitatea, Jandarmerie, Pompierii - cel putin in Miercurea Ciuc asta vad", a afirmat politicianul maghiar.
El a mai declarat ca s-ar bucura daca UE sau Romania ar prelua modelul malaezian, unde, "de la Politie pana la Palament, se imparte totul pe criterii etnice".
''Eu m-as bucura foarte mult daca Uniunea Europeana sau Romania ar prelua modelul malaezian. Acolo, cam dupa procentul etnic - 10% indieni, 30% chinezi, 60% malaezieni - de la Politie, pana la Palament se imparte totul pe criterii etnice. Ca si in Parlamentul kosovar. Daca sarbii nu se duc la vot, au zece locuri. Daca nu-si mobilizeaza si nu exista o competitie interna, atunci vor trimite oameni acolo care nu prea sunt capabili", a spus Sogor.
Sogor Csaba: Pe unii europarlamentari i-a tampit Cortina de fier
Europarlamentarul UDMR Sogor Csaba a mai ca unii colegi din PE sunt sceptici fata de romani, ca si acolo "cortina de fier i-a tampit pe unii" si este nevoie de o schimbare in relatiile cu UE.
"Deci problema comunitatii noastre cu UE e una mai complexa, noi trebuie sa avem o relatie normala si cu Bucurestiul si cu majoritatea romana. Nu exista o relatie normala si presa are partea ei de vina in aceasta cauza. Acelasi lucru este si la Bruxelles, la PE. Si acolo Cortina de Fier i-a tampit putin pe unii. Unii cred ca suntem ca si turcii din Germania acum veniti dupa razboi, altii cred ca noi toti suntem fosti comunisti, ca nu am auzit de Dumnezeu, aceste relatii trebuie schimbate. Se tem de noi, de aceea agricultura nu este atat de bine sustinuta. Un taran francez primeste subventie de patru ori mai mult decat noi si aceste lucruri trebuie schimbate", a spus Sogor.

Niciun comentariu: