marți, 25 august 2009

Romania, raiul infractionalitatii informatice

aptul ca tara noastra ocupa primele locuri in lume in privinta infractiunilor informatice nu mai surprinde pe nimeni. Marturie acestei situatii stau cifrele. Astfel, in primele sapte luni ale acestui an au fost identificate 77 de grupari infractionale, compuse din 447 de membri, care se ocupa de criminalitate informatica. Potrivit unui comunicat al IGPR, dintre acestea politistii au reusit destramarea a 21 de grupari infractionale, cu 248 de membri.

Potrivit IGPR, de la inceputul anului au fost finalizate cercetarile în 56 de cazuri, fiind solutionate 364 de infractiuni, privitoare la 269 de persoane care au fost trimise în judecata, 167 dintre acestea fiind retinute sau arestate. În privinta bunurilor indisponibilizate, în aceasta perioada au fost confiscate 538 de computere, circa 270.000 de euro, peste 138.000 de dolari, aproape 86.000 de lei, 1.787 carti de credit falsificate si a fost pus sechestru pe 34 de autoturisme si sase imobile. Potrivit politistilor, in perioada decembrie 2008 - aprilie 2009, au fost derulate mai multe atacuri de tip “phishing” îndreptate împotriva clientilor unei banci românesti. Astfel, se realizau pagini web false care imitau sectiuni ale aplicatiei de plati online existente pe site-ul original al bancii. Aceste pagini false erau trimise prin “spam” catre conturile de e-mail ale mai multor mii de utilizatori de Internet din România, iar prin continutul lor îi determinau în mod eronat pe clientii bancii sa furnizeze datele de identificare ale conturilor bancare cu acces on-line. Cercetarile efectuate au dus la identificarea autorilor atacurilor de tip “phishing”, a persoanelor care au efectuat transferurile frauduloase de bani, a celor care au participat la ridicarea de sume de bani si a racolatorilor acestora. Din documentele primite de la societatea bancara si de la victimele acestor atacuri a rezultat un prejudiciu initial de aproximativ 800.000 de lei, informeaza IGPR. Franta, Spania si Italia, capete de pod. Investigatiile pe fenomen ale IGPR au stabilit ca infractorii care provin din judetele vestice si sud-vestice ale României (Satu Mare, Bihor, Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Gorj, Dolj, Olt si Teleorman) prefera sa-si desfasoare activitatile infractionale în Franta. Infractorii din judetele aflate în Moldova (Suceava, Iasi, Bacau) folosesc, ca tari de desfasurare a activitatilor, Marea Britanie si Germania. Germania apare ca tara preferata si pentru cei din judetul Brasov. Doua dintre tarile unde desfasoara activitati infractionale din domeniul criminalitatii informatice cetatenii români sunt Spania si Italia. Majoritatea celor care comit astfel de fapte provin din judetele Vâlcea, Arges, Constanta si municipiul Bucuresti.
Potrivit Politiei, în urma activitatilor politistilor Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate, sub coordonarea procurorului din cadrul DIICOT – Structura Centrala, au fost identificate doua grupuri organizate formate din 45 de suspecti. Acestia au vârste cuprinse între 18 si 39 de ani si locuiesc în judetele Constanta si Bihor. În cauza s-a început urmarirea penala fata de 35 de suspecti.

Niciun comentariu: