marți, 11 august 2009

Judecătorii braşoveni au demarat procedura de revocare din funcţie a preşedintelui CSM

Magistraţii de la Curtea de Apel Braşov au declanşat procedura de revocare din funcţie a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) aleşi la nivelul curţilor, adică Virgil Andreieş, preşedintele CSM, Dan Lupaşcu, de la Curtea de Apel Bucureşti, şi Costel Drăguţ, de la Curtea de Apel Craiova. Potrivit NewsIn, in Hotărarea nr. 5 din 8 mai 2009, Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Braşov atacă dur
Consiliul Superior al Magistraturii, spunand, printre altele, că CSM nu şi-a respectat obligaţia de a apăra judecătorii şi procurorii impotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa. "Consiliul Superior al Magistraturii nu şi-a respectat intotdeauna această obligaţie, remarcandu-se deseori prin lipsa fie a unei reacţii prompte şi eficace, fie a uneia tardive şi vădit ineficiente", se arată in hotărarea adoptată de Adunarea generală a Curţii de Apel Braşov. Este nevoie de voturile a jumătate plus
unu dintre judecători pentru a cere revocarea membrilor CSM.
CSM are buget separat de restul instanţelor
Judecătorii braşoveni mai arată că bugetul aprobat pentru funcţionarea instanţelor judecătoreşti a fost şi este subfinanţat, in anul 2009 situaţia fiind mai gravă decat in anii anteriori, iar "Consiliul Superior al Magistraturii nu a luat nici o măsură eficientă, clară şi coerentă pentru a analiza, a semnala public această problemă şi pentru a contribui la rezolvarea ei, in limitele prevăzute de lege". "Poziţia publică actuală este tardivă in condiţiile in care problemele bugetare ale sistemului au fost cunoscute de membrii Consiliului Superior al Magistraturii de la alegerea acestora, iar Consiliul Superior al Magistraturii este interesat in a avea un buget separat de restul instanţelor judecătoreşti, fapt care i-a permis pană in prezent să-şi soluţioneze fără probleme, de exemplu, toate situaţiile privitoare la salarizare, la plata drepturilor actuale şi a celor restante ale personalului", se mai arată in hotărarea judecătorilor braşoveni.
Magistraţii de la Curtea de Apel Braşov au mai stabilit că, din punct de vedere al salarizării magistraţilor, Consiliul Superior al Magistraturii nu şi-a indeplinit obligaţia prevăzută de lege, atat timp cat a avut grijă constant doar de aparatul propriu, de bugetul acestuia, de cheltuielile de personal, acceptand fără nici o discuţie să fie ordonator principal de credite, adică independent financiar de restul instanţelor judecătoreşti.
"Consiliul Superior al Magistraturii nu are vreo contribuţie eficientă, ci doar declarativă, la independenţa judecătorului din punct de vedere financiar
, nu a susţinut ordonatorul principal de credite
din prezent - Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti - pentru aprobarea integrală a bugetului cerut de acest minister şi care cumulează toate solicitările instanţelor şi parchetelor din sistem, şi in aceste condiţii este evident că se limitează doar la gestionarea aparatului propriu, din punct de vedere financiar", se mai precizează in hotărarea judecătorilor de la inceputul lunii mai.
Consiliul Superior al Magistraturii este acuzat de judecătorii braşoveni că a luat hotărari, inclusiv in materie disciplinară, la presiunea mediatică, in condiţii lipsite de transparenţă, fără o procedură prevăzută de lege ori reglementată intern, care să fi fost făcută cunoscută terţilor, făcand imprevizibilă insăşi legea aplicată in speţe. Potrivit judecătorilor brasoveni, membrii CSM au dovedit o lipsă totală de reacţie faţă de acei membrii care au apărut in situaţii publice controversate, astfel incat au permis să existe suspiciuni, care nu au dispărut, asupra credibilităţii instituţiei.
Un alt motiv de nemulţumire este şi faptul că CSM ar fi permis perpetuarea detaşării judecătorilor şi procurorilor intr-un număr excesiv in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, precum şi in cadrul altor instituţii din afara sistemului judiciar.
Ca urmare, Curtea de Apel Braşov cere convocarea adunărilor generale ale judecătorilor din cadrul celorlalte curţi de apel pentru a decide asupra revocării acestor membri. Potrivit legii, celelalte adunări generale vor comunica rezultatele voturilor in vederea centralizării de către adunarea generală a judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Braşov.
Judecătorii din ţară au mai cerut, in urmă cu citeva săptămani, convocarea Adunărilor Generale ale magistraţilor pentru a decide revocarea a trei membri CSM aleşi din partea tribunalelor şi judecătoriilor, respectiv Ana Lăbuş, Florica Bejinaru şi Alexandrina Rădulescu.
Procedurile de revocare au fost demarate de Judecătoria Brăila şi Tribunalul Comercial Mureş din cauza lipsei de reacţie a membrilor CSM aleşi din partea tribunalelor şi judecătoriilor la starea actuală a justiţiei, mai exact la criza financiară şi atacurile politice. Procedural, au fost chemate să se intrunească adunările judecătorilor care să decidă revocarea, iar apoi hotărarea trebuie să fie trimisă la CSM, ultimul cuvant urmand să-l aibă Parlamentul.

Niciun comentariu: